A természettudósok és a természetes táplálkozással foglalkozó szakemberek egyöntetű véleménye, hogy az ember alapvetően gyümölcsökkel és magokkal táplálkozik, más élelmiszerre csak az eltérő éghajlati viszonyok miatt van szüksége. Az sem véletlen, hogy a terápiák egyik sarkalatos pontja az életmódváltás, amibe táplálkozási szokásaink átalakítása is beletartozik.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy teljes táplálék az a mag vagy gyümölcs, melyet úgy fogyasztunk, hogy semmit nem vonunk ki belőle, szükségtelen főzéssel, sütéssel nem tesszük tönkre a létfontosságú enzimeket és nem tesszük értéktelenné a nélkülözhetetlen organikus sókat.

Minden teljes őrlésű gabonából készült  liszt tartalmazza az A-, B vitaminok számos fajtáját, valamint E-,F-, és H vitaminokat. Ezek az idegrendszer működésére vannak jótékony hatással és megakadályozhatják a vérszegénységet is. A B-vitaminok megfelelő mennyiségben való jelenléte feltétlenül szükséges szervezetünknek többek között a cukor feldolgozásánál. Ez a szükséges mennyiség a legkönnyebben úgy érhető el, hogy a keményítőt tartalmazó gabona magvak héját, külső burkát – a korpát – is elfogyasztjuk. Ez a korpa tartalmazza a meszet is. Arról nem is szólva, hogy a sikér, a gabonafehérje jelentős része is hozzátapad.

A búzaszem legnagyobb arányát a fehér liszttest alkotja, mely a szem 82%-át teszi ki, ezenkívül fontos alkotó még a csíra és az aleuronréteg, amely a liszttestet védi-takarja. A fehérliszt szinte kizárólag a liszttestből származik, aminek 80%-a keményítő, és ezt még 4-5% cukor is kiegészíti. Az ásványok, a természetes katalizátorok és esszenciális aminosavak legnagyobb része a búzaszem többi részében, a csírában és a héjban találhatók.

Az egyik legfontosabb alapszabály, amivel tisztában kell lenni, hogy a gyümölcsök frissítenek, a zöldség tisztít a gabona táplál. Táplálékunkat  jó részt nyers ételékből kell összeállítani ahhoz, hogy szervezetük ideális ellátásban részesüljön az egyébként hőre érzékeny enzimekből, vitaminokból. Főtt ételből nagyobb mennyiséget kell fogyasztani, mivel azok tápanyagaik egy részét az előkészítés, elkészítés során elveszítik. Márpedig a többletfogyasztásnak számos kellemetlen következménye van. Ilyenek a hurutok, a különféle lerakódások, nem kívánatos salakanyagok felhalmozódása szervezetünkben melyeket bizony ki kell(ene) tisztítani. Ellenkező esetben kellemetlen és egyre súlyosbodó tünetekkel járó hatásukat elkerülhetetlenül tapasztalni fogjuk. Ahelyett azonban, hogy különféle gyógyszerekkel tovább "mérgeznénk" magunkat tudatos táplálkozásunkkal orvosolni tudnánk a problémákat rostokban gazdag, minél frissebb, nyersebb és kevésbé feldolgozott tápanyagok fogyasztásával.

A teljes kiőrlésű gabonából készült ételek szervezetünkre gyakorolt jótékony hatása és értékük összehasonlíthatatlan a fehér lisztből készített ételekével. Ugyanis a gabona mag a finomítás során értékes vitaminjait, zsírtartalmát, ásványtartalmát szinte 100 %-ban elveszíti. Fehér liszt alatt értünk minden olyan gabona őrleményt, melynél a gabona magjából csak a keményítő marad meg. Ne tévesszen meg minket a szürkés színű finomított rozsliszt, az is ide tartozik, színe ellenére csak hosszúláncolatú izolált szénhidrátot, azaz keményítőt tartalmaz.

S hogy akkor mért is eszünk fehér lisztet és belőle készített péksüteményeket?

A civilizáció betörésével, a nagyvárosok népessége rohamosan megnövekedett, a városok növekvő liszt igényét a kis malmok már nem tudták kiszolgálni. Lévén a teljes kiőrlésű lisztek a csíra magas zsírtartalma miatt hamar megavasodnak, azokat nem lehetett hosszú ideig tárolni, így a városokban nem tudtak lisztet felhalmozni későbbi feldolgozásra.

A XIX. Század végére kifejlesztett újszerű gabona malom évek alatt meghódította Amerikát, majd Európát. Ez a malom képes volt olyan liszt előállítására, mely izolált keményítő tartalma miatt szinte határtalan ideig eláll. A fehér kenyér kezdetben csak a gazdagabb réteg számára volt elérhető, nagy tömegekben való elterjedése a jólét jelévé vált. Ez mára újra átfordulni látszik mivel a teljes kiőrlésű kenyerek jóval drágábbak, mint a fehér lisztesek.

A forgalomban levő teljes kiőrlésű liszteknél gondolnunk kell arra, hogy a liszt megavasodását meg kell akadályozni, így ezek is tartósítva vannak hőkezeléssel, valamint a teljes kiőrlésű lisztnél - mivel megbontottuk a gabonát - megindul az oxidáció és a saját mikroorganizmusok "felemésztik" a hasznos vitálanyagokat. Ezért egy teljes kiőrlésű liszt kb. 14 nap után, már szervezetünk számára szintén értéktelen.

Ezért lenne igen hasznos ha a gabonát rögtön a felhasználás előtt tudnánk megőrölni és rövid időn belül felhasználni.

Cégünk ennek érdekében fejlesztette ki és tökéletesíti őrlőgépeit és malmait.