• _slide11.png
  • _slide22.png
  • _slide33.png
  • _slide55.png
  • _slide66.png
  • _slide77.png
  • _slide99.png

Receptek

Az otthoni kenyérsütés a közhiedelemmel ellentétben nem olyan munkaigényes és fárasztó, az eredmény megéri a ráfordítást és kísérletezést: a magunk sütötte kenyérnek nincsen párja!
A páratlan íz és minőség egyik titka, hogy otthon nem készül kétszer egyformán a kenyér, s összetevőit is pillanatnyi hangulatunk és ízlésünk szerint válogathatjuk. Csupán néhány fontos alapszabályra ügyeljünk.
- A sütéshez, legalább részben, teljes őrlésű gabonalisztet használjunk.
- Lehetőleg frissen őrölt lisztből készítsük a kenyeret.
- A teljes őrlésű rozslisztből készült kenyér kelesztéséhez csak kiegészítésként vagy egyáltalán ne használjunk élesztőt, valódi kovásszal érhetjük el a legjobb ízhatást.
- A kovász készítéséhez író szükséges. Zacskós kiszerelésben is kapható a nagyobb áruházakban, de otthon is elkészíthetjük forralatlan, nem homogénezett tej altatásával. Ha a tej megaludt, sűrű szövésű, tiszta vászonkendőn átszűrjük. A túrót is felhasználhatjuk némelyik kenyérfajtához, a lecsöpögő savó pedig a kovász alapanyaga lesz.
- Tagadhatatlan, hogy az otthoni kenyérsütéshez kell némi kísérletezőkedv és bátorság. Ha az első kenyér nem sikerül, nem szabad feladni, a hiba az esetek többségében a sütésben keresendő. A gáz- és villanytűzhelyek nem produkálnak az igazi kenyérsütő kemencéhez hasonló viszonyokat, ezért eleinte előfordulhat, hogy a kenyér héja megég, a belseje sületlen. 1 kg-os kenyér esetében általában beválik, ha nagyon forró sütőben kezdjük a sütést, majd 15-20 perc múlva mérsékeljük közepesre a hőfokot. A sütésidő összesen kb. egy órás. A sütőbe a sütés megkezdésekor tegyünk egy cseréptálban vagy tepsiben egy liter vizet.
- A kenyér akkor szeletelhető jól, ha teljesen kihűlt.
- Mivel az otthon sült kenyér nem tartalmaz tartósító adalékanyagokat, két-három napnál tovább nem tárolható.