• _slide1.png
  • _slide2.png
  • _slide3.png
  • _slide4.png
  • _slide5.png
  • _slide6.png
  • _slide7.png
  • _slide9.png

Hozzávalók: 50 dkg héjában főtt burgonya, 25 dkg teljes őrlésű búzaliszt, egy tojás, 10 dkg tehéntúró, 4 dkg élesztő, fél dl langyos tej, egy teáskanál méz, két teáskanál tengeri só, kávéskanálnyi őrölt szerecsendió, kávéskanálnyi őrölt kömény, zsiradék a sütőbádog bekenéséhez, egy tojássárgája a tészta tetejére, csipetnyi piros paprika. A krumplit meghámozzuk, melegen összetörjük. A langyos tejet összekeverjük a mézzel, belemorzsoljuk az élesztőt, és tíz percig állni hagyjuk. Közben a tört krumplit összedolgozzuk a tojással, túróval, liszttel, sóval és a fűszerekkel, majd hozzáadjuk a megfuttatott élesztőt. Alaposan átdagasztjuk, meleg helyen fél óra hosszat kelesztjük, majd ismét meggyúrjuk. Ezután bekenjük zsiradékkal a nagyméretű, lapos sütőbádogot, megszórjuk kevés liszttel, majd a közepébe helyezzük a gömb formájúra gyúrt tésztát. Nagyobbacska merőkanál domború felével lyukat nyomunk a közepébe, és lisztes kézzel koszorú alakúra formázzuk a tésztát. Meleg helyen, letakarva háromnegyed óra hosszat kelesztjük, ekkor egy tojássárgáját összekeverünk kevés pirospaprikával, és bekenjük vele a koszorút. Éles késsel rézsútosan bevagdaljuk néhány helyen, szimmetrikusan, majd forró sütőben sütjük tíz percig, közepes hőfokon további negyven percen keresztül. Ne feledkezzünk el a vízről sem, amit a sütőbe, a sütőrács alá helyezzünk el.