• _slide1.png
  • _slide2.png
  • _slide3.png
  • _slide4.png
  • _slide5.png
  • _slide6.png
  • _slide7.png
  • _slide9.png

 

Hozzávalók: 60 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt, 15 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt, 10 dkg olajos mag (napraforgó-, szezám-, len – vagy tökmag) ízlés szerint, 1 doboz élőflórás natúr joghurt, 2 dl víz, kávéskanálnyi só, kevés szódabikarbóna, kevés olívaolaj a sütőlap megkenéséhez.

Elkészítése: A tönkölybúzalisztet szitáljuk egy nagyobb, lehetőleg keverőtálba. A rozslisztet is szitáljuk hozzá, szórjuk bele a magvakat, majd még szárazon alaposan keverjük össze (a keverést legjobb ha konyhai robotgéppel, dagasztókar segítségével csináljuk). Tegyük hozzá a joghurtot és a vizet, majd ízesítsük sóval, és keverjük el benne a szódabikarbónát is. A vizet addig adjuk hozzá, amíg jól formázható, kemény tésztát kapunk. Formázzunk belőle cipót, majd a tetejét vizes késsel két-három csíkban vagy kereszt alakban vágjuk meg. A sütőlemezt – használhatunk egy tepsit is – vékonyan kenjük ki olívaolajjal s közben a sütőt melegítsük elő kb. 200 °C-ra. A cipót helyezzük a sütőlemezre, és toljuk a sütőbe, melybe előzőleg egy magasabb tepsiben vizet tettünk (a cipó legyen a magasabban). Így süssük a biokenyeret kb. egy-másfél óráig, amíg világospiros lesz a teteje.  Ha kivettük a sütőből, azonnal permetezzük meg kevés vízzel, és csavarjuk egy konyharuhába, hogy így hűlhessen ki.

Tápanyagtartalom 100 grammban:
Energia: 376 kcal/1579 kJ, fehérje: 14,2 g, zsír:11 g, szénhidrát: 54g.