• _slide1.png
  • _slide2.png
  • _slide3.png
  • _slide4.png
  • _slide5.png
  • _slide6.png
  • _slide7.png
  • _slide9.png

 

Előző este egy nagy tálban 40 dkg teljes kiőrlésű búzalisztet dolgozzunk össze 2,8 dl vízzel és 3 dkg élesztővel, majd letakarva hűvös helyen tároljuk másnapig. Másnap reggel kimérünk 70 dkg graham-lisztet, rátesszük a kovászra, majd adunk hozzá 2 kávéskanál sót, 1 kávéskanál őrölt köményt, 1 kávéskanál barna cukrot, valamint nagyjából 3,5 dl vizet. A víz mennyisége hozzávetőleges, látni fogjuk, hogy mennyit vesz fel. Dagasszuk fél órán keresztül, amíg hólyagos nem lesz. Ekkor takarjuk le konyharuhával, és meleg helyen kelesszük kb. 11 órán át. A legalább kétszeresére dagadt tésztát lisztes kézzel gyúrjuk össze, majd formázzuk meg és helyezzük az előzőleg vajjal kikent formába. Letakarva kelesszük még egyszer nagyjából 1 órán keresztül. A második kelesztés után kenjük meg a kenyér tetejét vízzel, szórjuk meg szezám- vagy lenmaggal, és helyezzük a sütő közepébe helyezett rácsra. Tegyünk a sütőbe egy vízzel telt tálat/edényt, majd a begyújtástól számítva süssük erősebb tűzön 15 percig, továbbá gyenge tűzön még 1-11 órán keresztül. Ha a kenyér megsült, vegyük ki, kenjük meg a tetejét vízzel és tegyük egy rácsra hűlni.