• _slide1.png
  • _slide2.png
  • _slide3.png
  • _slide4.png
  • _slide5.png
  • _slide6.png
  • _slide7.png
  • _slide9.png

Hozzávalók: 1 kg teljes őrlésű rozsliszt, 20 dkg, az elso módszerrel készült kovász, víz, tengeri só, egy teáskanál őrölt köménymag, egy teáskanál őrölt édeskömény, ízlés szerint egyéb összetevők, így szezámmag, lenmag, napraforgómag, mogyoró, tört dió.
A sütést megelőző napon kezdjük készíteni. A lisztet langyosított teknőbe szórjuk, a közepébe kis lukat mélyítünk, és ide öntjük a kovászt. Lisztet szórunk rá, majd tiszta konyharuhával letakarva, egyenletesen meleg helyen egész éjszaka állni hagyjuk. Másnap reggel alaposan átdolgozzuk a tésztát, miközben annyi langyos vizet adunk hozzá, hogy rugalmas, sima tésztát kapjunk, mely elválik a dagasztóedény falától. Dagasztás közben keverjük bele a fűszereket és a magokat. Ezt a kenyérfélét formában érdemes keleszteni és sütni. A zsiradékkal kikent és belisztezett cseréptálban vagy bádog sütőformában további három-négy órán át kelesztjük meleg helyen, majd a fent leírtak szerint sütni kezdjük. Az egy órás sütésidő vége felé gyakran nézzük meg a kenyeret, óvatosan kopogtassuk meg a tetejét. Ha kongó hangot ad, a belseje is jól átsült.