• _slide1.png
  • _slide2.png
  • _slide3.png
  • _slide4.png
  • _slide5.png
  • _slide6.png
  • _slide7.png
  • _slide9.png

 

Hozzávalók: 40 dkg teljes őrlésű búzaliszt, 25 dkg teljes őrlésű rozsliszt, 3 dl langyos tej, 5 dkg élesztő, a második fajta kovászmennyiség fele, egy teáskanál méz, két teáskanál tengeri só. A kétféle lisztet összekeverjük a dagasztótálban, közepébe kis mélyedést nyomunk. A langyos tej felét elkeverjük mézzel és élesztővel, majd a mélyedésbe öntjük. 15 percig letakarva, meleg helyen állni hagyjuk. A kovászt összekeverjük a tej maradékával, hozzáadjuk a sót, majd a liszthez öntve rugalmas, az edény falától elváló tésztává dolgozzuk.
Ha szükséges, egy decinyi langyos vizet adhatunk hozzá. Letakarva pihentetjük egy órát, majd alaposan átdagasztjuk (konyhai robotgéppel is lehet, bár kézzel a leghatásosabb), és a kívánt formájúra alakítjuk, esetleg sütőedénybe rakhatjuk. Újabb egy-másfél órás kelesztés következik egyenletesen meleg, legalább 25 °C-os helyen, letakarva. Ezután a sütés következik, ennél a kenyérnél 50 percnyi sütésidő is elegendő. Mielőtt a sütőbe rakjuk, kenjük be a tetejét langyos tejjel, s mákkal, gabonapelyhekkel is megszórhatjuk.