• _slide1.png
  • _slide2.png
  • _slide3.png
  • _slide4.png
  • _slide5.png
  • _slide6.png
  • _slide7.png
  • _slide9.png

 

Hozzávalók: 40 dkg teljes őrlésű búzaliszt, 20 dkg teljes őrlésű rozsliszt, egy maréknyi búzaszem, 5 dkg élesztő, a második fajta kovászmennyiség fele, 4 dl langyos tej, egy teáskanál méz, két teáskanál só, 5 gerezd fokhagyma. Ha kovász nélkül készítjük, a folyadék és az élesztő mennyiségét növelni kell, s ne feledkezzünk meg a kovászban levő fűszerek adagolásáról sem! A búzaszemeket három nappal a tervezett sütés előtt beáztatjuk. A csírázó búzaszemeket szitában naponta átmossuk, az áztatóvizet cseréljük. A tejmennyiség felében feloldjuk a mézet, belemorzsoljuk az élesztőt, és az összekevert, dagasztótálba szórt liszthez adjuk az előző receptben leírt módon. Tizenöt percig meleg helyen, letakarva futtatjuk az élesztőt, majd hozzáadjuk a lecsepegtetett búzaszemeket, a kovászt, a maradék tejet, a sót, és öt gerezd péppé zúzott, vagy fokhagymanyomón áttört fokhagymát. A tésztát gondosan, alaposan összegyúrjuk, amíg rugalmas nem lesz, s az edény falától elválik. Ha szükséges, kevés langyos vizet is beledagaszthatunk. Meleg helyen egy óra hosszat kelesztjük, újból alaposan átgyúrjuk, és zsiradékkal kikent, gabonapelyhekkel vagy liszttel beszórt hosszúkás formába tesszük, és kelesztjük másfél óra hosszat. Ekkor kezdjük a sütést. Előtte kevés vízzel vagy langyos tejjel átkenjük a tetejét.